Νικήτρια στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου των Παθολόγων (American College of Physicians)

Η Δρ. Λιάκου, είναι μία από τις νικήτριες στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου των Παθολόγων (American College of Physicians) στην κατηγορία «Νέοι Παθολόγοι», με κλινικό περιστατικό που έχει παρουσιάσει. Μία σπάνια διάκριση σε ένα συνέδριο που αριθμεί 180.000 συνέδρους.

https://www.acponline.org/acp-newsroom/acp-announces-winners-of-national-abstract-competitions

https://www.acponline.org/system/files/documents/membership/residents/competitions-awards/national-abstract-competition/eposter-presenters-2017.pdf

 

 

Παυσίπονα: Ποιες είναι οι πιο κοινές τους παρενέργειες;

Επειδή κανένα φάρμακο δεν είναι αθώο, εσείς πόσο ενήμεροι είστε για τις πιο κοινές παρενέργειες που έχουν τα παυσίπονα που χρησιμοποιούμε καθημερινά;

Ποια είναι τα παυσίπονα φάρμακα;
Παυσίπονα φάρμακα είναι ουσίες που βοηθούν να μειώσουμε το αίσθημα πόνου, δυσφορίας και πίεσης που νιώθει ο ασθενής. Οι μηχανισμοί με τους οποίους προκαλείται πόνος είναι κυρίως τρεις. Ο πρώτος οφείλεται στην φλεγμονή σε μια περιοχή του σώματος. Ο δεύτερος είναι η ενεργοποίηση των υποδοχέων «μ» του πόνου και ο τρίτος είναι η διακοπή της διάχυσης της νευρικής ώσης μέσω των νεύρων (νευροπαθητικός πόνος). Οι παρακάτω ουσίες είναι αποτελούν παυσίπονα φάρμακα.

Read More

Συμβουλές για το καλοκαίρι, άρθρο στην Athens Voice

Απολαύστε τις διακοπές σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Η ειδική παθολόγος Χρυσούλα Ηλ. Λιάκου μας δίνει μερικές συμβουλές για να χαρούμε τις διακοπές μας.

1. Πάντα αντηλιακό
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με τουλάχιστον 30 βαθμούς (SPF) για προστασία από τις βλαβερές UV ηλιακές ακτίνες. Όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο πρέπει να επανατοποθετούμε αντηλιακό κάθε 2 ώρες. Και φυσικά, αποφεύγουμε τον ήλιο ανάμεσα στις 10 το πρωί και 4 το απόγευμα.

Read More

Νέα δημοσίευση της Δρ. Λιάκου με την ομάδα του Πανεπιστημίου Harvard

Η Δρ Λιάκου δημοσίευσε με την ομάδα του Πανεπιστημίου Harvard μια καινοτόμο και πρωτοποριακή μελέτη σχετικά με τα νέα φάρμακα του Σακχαρώδους Διαβήτη. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι GLP-1 υποδοχείς που μέχρι τώρα είχαν βρεθεί μόνο στο έντερο, βρίσκονται και στα κέντρα του εγκεφάλου. Επίσης, όταν δίνεται αναστολέας των υποδοχέων αυτών (τα νέα ενέσιμα φάρμακα του Σακχαρώδους Διαβήτη) όχι μόνο μειώνεται η εντερική απορρόφηση των σακχάρων όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά αναστέλλεται η όρεξη στα κέντρα του εγκεφάλου. Είναι η πρώτη φορά που περιγράφονται αυτοί οι υποδοχείς στον εγκέφαλο και η πρώτη φορά που ταυτοποιείται η λειτουργία τους στα κέντρα της όρεξης.

Βρείτε το πλήρες άρθρο εδώ. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26831302

 

 

Δέκα ύπουλες ασθένειες. (άρθρο της κ. Χ. Λιάκου στην ιστοσελίδα www.iatronet.gr)

Όλες οι ασθένειες έχουν τα συμπτώματά τους. Πόνο, πυρετό, εξανθήματα, εμετό. Υπάρχουν όμως και ύπουλες ασθένειες. Αυτές δεν έχουν συμπτώματα για να μας προειδοποιήσουν και τις αφήνουμε πολλές φορές μέχρι να είναι πολύ αργά. Ποιες είναι όμως οι επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο επειδή δεν μας προειδοποιούν εγκαίρως;

Read More

Ποιες είναι οι ύπουλες ασθένειες; (συνέντευξη της κ. Χ. Λιάκου στην ιστοσελίδα www.iatronet.gr)

Υπάρχουν ύπουλες ασθένειες, χωρίς συμπτώματα για να μας προειδοποιήσουν και τις αφήνουμε πολλές φορές μέχρι να είναι πολύ αργά.

Ποιες είναι όμως οι επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και τον θάνατο επειδή δεν μας προειδοποιούν εγκαίρως;

Read More

Χριστούγεννα με υγεία !

Αναμφισβήτητα, η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου είναι και πάλι εδώ! Τα Χριστούγεννα αποτελούν για όλους μας περίοδο χαράς και ξεγνοιασιάς. Τα απρόοπτα όμως, σχετικά με την υγεία μας, μπορεί να μην λείψουν. Μερικές συμβουλές για σωστή προετοιμασία δική μας και της οικογένειας, για την εορταστική περίοδο.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ, αναφέρει τις ακόλουθες συμβουλές για τις γιορτές. Read More

Σύντομο βιογραφικό της κ. Χ. Λιάκου στο iatronet.gr

Η κα Χρυσούλα Ηλ. Λιάκου γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Αποφοίτησε αριστούχος από το Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από όπου αποφοίτησε το 2005. Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ, αρχικά στην ανοσολογία/ανοσοθεραπεία του καρκίνου στο University of Texas MD Anderson Cancer Centerκαι στην συνέχεια ολοκλήρωσε την ειδικότητα της παθολογίας στο University of Kentucky. Read More

Φθινοπωρινή άμυνα κατά της γρίπης: Αυτά είναι τα όπλα! (άρθρο της κ. Χ. Λιάκου στην ιστοσελίδα www.iatronet.gr)

Η εποχή της γρίπης δεν είναι πολύ μακριά, και η πρόληψη με εμβολιασμό όλων των υποτύπων, μεταξύ των οποίων η γρίπη των χοίρων, πρέπει να είναι στα φθινοπωρινά μας πλάνα.

Ακόμα δεν έχουμε γυρίσει τα ρολόγια πίσω, αλλά με την αλλαγή της εποχής, είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για τις δυσκολίες του φθινοπώρου και τον κρύο καιρό του χειμώνα.

Για αρχή χρειάζεται να κάνουμε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Οποιοσδήποτε με χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις, πρέπει να επισκεφθεί τον οικογενειακό ιατρό. Η εποχή της γρίπης δεν είναι πολύ μακριά, και η πρόληψη με εμβολιασμό όλων των υποτύπων, μεταξύ των οποίων η γρίπη των χοίρων, πρέπει να είναι στα φθινοπωρινά μας πλάνα.

Read More