Αναμφισβήτητα, η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου είναι και πάλι εδώ! Τα Χριστούγεννα αποτελούν για όλους μας περίοδο χαράς και ξεγνοιασιάς. Τα απρόοπτα όμως, σχετικά με την υγεία μας, μπορεί να μην λείψουν. Μερικές συμβουλές για σωστή προετοιμασία δική μας και της οικογένειας, για την εορταστική περίοδο.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ, αναφέρει τις ακόλουθες συμβουλές για τις γιορτές.

 • Να πλένετε τα χέρια σας συχνά για να αποφύγετε τις ιώσεις και τα μικρόβια.
 • Ντυθείτε κατάλληλα για προστασία από το κρύο.
 • Οδηγείτε προσεκτικά.
 • Μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ.
 • Ελέγξτε το στρες των διακοπών.
 • Εξασφαλίστε ότι δεν έχετε μείνει πίσω όσον αφορά τα τσεκ απ και τον εμβολιασμό.
 • Μην καπνίζετε.
 • Απομακρύνετε από τα μικρά παιδιά παιχνίδια μεγαλύτερων παιδιών, τρόφιμα, ποτά και οικιακά είδη, καθώς και αντικείμενα επικίνδυνα για πνιγμό.

Όσον αφορά την διαχείριση των φαρμάκων κατά την εορταστική περίοδο

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά φάρμακα γιατί τόσο τα φαρμακεία όσο και τα κέντρα υγείας και οι ιατροί είναι κλειστά την περίοδο των γιορτών.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τις ιατρικές συσκευές τις οποίες χρειάζεστε (υλικά για μέτρηση σακχάρου, ινσουλίνη, μάσκες οξυγόνου)
 • Ρωτήστε τον γιατρό σας, πώς μπορείτε να τον βρείτε την περίοδο των εορτών και αν δεν μπορείτε, ποιά εναλλακτική προτείνει
 • Αναζητήστε τα φαρμακεία που εφημερεύουν στην περιοχή σας εγκαίρως
 • Σχεδόν κάθε μέρα του Δεκεμβρίου έχουμε κάποιον στη δουλειά ή στο οικογενειακό μας περιβάλλον, που γιορτάζει και θα οργανώσει μια κοινωνική εκδήλωση που θα περιέχει φαγητό και γλυκά.

Τα Χριστούγεννα είναι μια δοκιμασία για τον καθένα που προσπαθεί να ακολουθήσει μία σωστή διατροφή. Γνωρίζοντας ότι ο μέσος άνθρωπος κατά τη διάρκεια των εορτών παίρνει 1,5-2 κιλά, είναι αναγκαία λίγη προσοχή, ώστε να αποφύγουμε αυτή την ενοχλητική πρόσληψη βάρους.

Η πρόσληψη αυτού του βάρους βασίζεται αρχικά στην υπερφαγία που παρατηρείται τις γιορτινές ημέρες. Ζούμε την ψευδαίσθηση ότι τα γλυκά αυτά δεν μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σε άλλη περίοδο του χρόνου, σαν να αποτελούν κάτι το απαγορευμένο.

Μερικά μυστικά για να αποφύγουμε τα κιλά των γιορτών. Η γαλοπούλα αποτελεί το βασικό χριστουγεννιατικό πιάτο και είναι πολύ καλή επιλογή! Η σύνθεσή της είναι όμοια με αυτή του κοτόπουλου, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να την αντικαταστήσει για όσους το επιθυμούν. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, για αυτό και τη χαρακτηρίζουμε ‘λευκή’ πρωτείνη.

Αφαιρέστε το δέρμα της (πέτσα) και καταναλώστε την άφοβα, χωρίς τύψεις! Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεινών, η γαλοπούλα είναι σημαντική πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών του συμπλεγματος Β.

Όσον αφορά τη γέμιση της γαλοπούλας, που αποτελεί ένα άρρηκτο συνοδευτικό της, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι θερμίδες της γέμισης εξαρτώνται από τα συστατικά της. Φτιάξτε τη γέμιση πιο υγιεινή, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, αποφύγετε το συκώτι και προσθέστε περισσότερο ρύζι.

Τα κάστανα αποτελούν μια καλή πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν μικρή ποσότητα λιπαρών οξέων ω-3 και ω-6. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 5 κάστανα αποδίδουν γύρω στις 100 θερμίδες.

Την περίοδο αυτή θα υπάρξουν πολλά γλυκά στο τραπέζι μας, με τα πιο δημοφιλή να είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή, καθώς παρασκευάζονται με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και μέλι αντί για ζάχαρη. Περιέχουν τη μισή ποσότητα λίπους από τους κουραμπιέδες και συνήθως γαρνίρονται με άψητα καρύδια, που διατηρούν αναλλοίωτα τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά τους.

Οφείλουμε να πούμε ότι η κατανάλωση 1-2 γλυκισμάτων ημερησίως στην περίοδο των γιορτών είναι κάτι που και την υγεία μας δεν επιβαρύνει και σύμφωνο με τις περιστάσεις είναι.

Σημαντική θέση στη χριστουγεννιάτικη περίοδο έχει και η βασιλόπιτα, μιας και καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και έτσι η κατανάλωσή της είναι αναπόφεκτη.

Η βασιλόπιτα κατά βάση αποτελεί ένα κέικ, το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορα υλικά, όπως σοκολάτα ή ξηροί καρποί, που όμως θα του ανεβάσουν κι άλλο το θερμιδικό του περιεχόμενο.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προτιμήσουμε να φτιάξουμε μια βασιλόπιτα τσουρέκι, η οποία αποτελεί πολύ καλύτερη επιλογή από το κέικ, αφού για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο.

Το αλκοόλ τις γιορτινές μέρες είναι άμεσα συνδεδεμένο με το φαγητό. Είναι πλέον γνωστό ότι μέτριες ποσότητες αλκοόλ ασκούν ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Το κόκκινο κρασί υπερτερεί έναντι των υπόλοιπων αλκοολούχων ποτών λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει, τα οποία ασκούν επιπρόσθετη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Μικρή προσοχή χρειάζεται μόνο στην ποσότητα και στον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων των γιορτών. Ας ελαττώσουμε το βούτυρο, τα παχιά γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικά τα λίπη. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι και στις γιορτές μπορούμε να ζούμε χωρίς στερήσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τo σώμα μας.

Και μην ξεχνάμε ότι ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να μείνουμε συνεπείς στο διατροφικό πλάνο που είχαμε οργανώσει, αλλά καταναλώσαμε παραπάνω ποσότητες από αυτές που μας αναλογούν, η άσκηση αποτελεί πάντα μια καλή λύση!

Καταναλώστε ενέργεια πηγαίνοντας βόλτες με τα πόδια, περπατήστε για να κάνετε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας, ανεβείτε με τις σκάλες, χορέψτε και βρείτε χρόνο να γίνετε πιο δραστήριοι στην καθημερινότητα σας, ότι και αν κάνετε.

Καλές Γιορτές σε όλους!