Η εποχική αλλεργία είναι μια αλλεργική αντίδραση που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών του χρόνου, όταν τα αλλεργιογόνα είναι σε αύξηση στο περιβάλλον.

Τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι πολλά, όπως οι σπόροι των δέντρων, το χόρτο, η γύρη ή οι σπόροι των αγροτικών καλλιεργειών.

Κατά τη διάρκεια της εποχής αυτής, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε αυτά τα αλλεργιογόνα μπορεί να αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως βήχα, φαγούρα στα μάτια, συμφόρηση της μύτης, κλπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η εποχική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες αντιδράσεις, όπως το άσθμα.

Η ακριβής διάγνωση της εποχικής αλλεργίας γίνεται με βάση το ιατρικό ιστορικό των συμπτωμάτων και επιβεβαιώνεται με δοκιμές αλλεργικής ευαισθησίας, όπως δερματικά τεστ και αιματολογικές εξετάσεις.

Αντιμετωπίζοντας την εποχική αλλεργία, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας. Η ιατρός δίνει πέντε συμβουλές:

  1. Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα: Προσπαθήστε να αποφύγετε τα πράγματα που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση, όπως τα λουλούδια, το χόρτο και οι σπόροι.

  2. Καθαρίστε το σπίτι σας: Καθαρίστε το σπίτι σας συχνά, για να απομακρύνετε τα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον σας. Χρησιμοποιείστε αντιστατικά συστήματα για το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα, για να μην διασπείρετε τα αλλεργιογόνα.

  3. Χρησιμοποιείστε μάσκα: Αν είστε σε περιοχή με υψηλό επίπεδο αλλεργιογόνων, χρησιμοποιήστε μια μάσκα προσώπου για να περιορίσετε την εισπνοή τους.

  4. Αντισταμινικά: Υπάρχουν πολλά αντισταμινικά διαθέσιμα που μπορείτε να πάρετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα σας, όπως ρινικά σπρέι.

  5. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό: Αν τα συμπτώματα σας είναι σοβαρά και δεν αντιμετωπίζονται, τότε συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να πάρετε φάρμακα ή άλλες θεραπείες.